zambia

Zambia

U-land: Ett U-land är ett land som behöver utvecklas till det bättre, ekonomin är oftast dålig och landet är dåligt skött. Det är väldigt många som är arbetslösa och dom som har jobb tjänar lite pengar. Det gör så att länderna varken importerar eller exporteras mycket. Eftersom det inte är så många som har fast arbete har de heller ingen fast inkomst och kan därför inte köpa så mycket mat. Utbildningsmöjligheterna i U-länder är väldigt begränsade. Det är bara dom rikaste som har råd att låta sina barn gå i skolan, till skillnad från i Sverige vill alla barn i Zambia utbilda sig.  Oftast hinner inte barnen med att gå i skolan för dom måste hjälpa sina föräldrar och jobba i hemmet.

I-land: Ett I-land är ett industriland som har en stabil och balanserad ekonomi, man kan handla mer, köpa mer, producera mer osv. Dom har råd med sjukvårdnad och nästan alla har ett jobb. Man brukar säga att det är ett rikt land när man jämför det med U-länderna. Större delen av befolkningen bor i städer och de flesta som växt upp i landet har fått skolutbildning som barn. Medellivslängden är hög och det är även hög BNP.

_______________________________________________________________

Om Zambia: Zambia är en kustlös stat i södra Afrika. Landet är en republik som menas att de styrs av en president, han heter Michael Sata. Presidenten väljs var femte år och utser en regering. Zambia är ett av världens fattigaste land och över hälften lever i en extrem fattigdom. Landets huvudstad heter Lusaka och har 1,45 miljoner invånare. Turistindustrin är uppbyggd kring landets orörda natur och djurliv, Victoriafallen är verkligen ett stort dragplåstet och det är ungefär 815 000 personer som besöker Zambia varje år.

Klimat: Den största delen av landet består av ett småkuperat landskap som är väldigt platt och är 900-1500 meter över havet. Landet i sin helhet ligger i tropikerna och har tropiskt klimat som är uppdelat i 3 års tider. I maj-augusti är det torrt och svalt, det är årets kallaste månader. I september - november är det torrt och varmt, efter det blir det en lång regnperiod från december till april, och det är då det är som varmast. I december 2008 och i början av januari 2009 drabbades Zambia av svåra översvämningar efter ett kraftigt regnväder. Det var den svåraste översvämningen på minst 40 år. Flera hundratals drabbades och vägar, vattenkällor, skolor m.m förstördes.

Miljö: Zambias största miljöproblem är surt regn och luftföroreningar och det är pågrund av gruvorna och alla kemikalier som smutsar ner vattnet. Det är även för jorderosion och tjuvjakten som allvarligt hotar många djur, bland annat flodhästar, elefanter, antiloper och de stora kattdjuren.

Utbildning: En av orsakerna till fattigdomen i landet är bristen på utbildning. Tillgången till lärare är väldigt låg och det gör så det blir brist på arbetsmatrial och undervisningslokaler. Det är inte alla som har tillgång att gå i skolan för att föräldrarna inte har råd att betala skolavgifterna. Dom flesta barnen går bara upp till sjunde klass för att barnen behöver hjälpa till i hemmet.

 

Ekonomi: Zambia är ett av det länder i världen som har mest skulder, men det var också ett av de första länder som blev av med dom. Villkoret för det var att de pengar som inte gick till att betala av skulderna skulle gå till att bekämpa fattigdomen inom landet. Den ekonomiska situationen kom när priserna sjönk på dom huvudsakliga exportvarorna och även för ekonomiska felsatser och korruption. Däremot har dom nya satsningarna på exportvaror gett väldigt bra resultat. Under de senare åren har blad annat exportinkomsterna från jordbruksprodukter som tex snittblommor och grönsaker tredubblats. Zambia har även väldigt goda naturliga förutsättningar för ekonomisk utveckling inom gruvdrift och lantbruk

Jordbruk: 85% av befolkningen i Zambia försörjer sig på jordbruk och trotts att det är så många som är sysselsatta i det så är jordbruksproduktionen väldigt låg. Det är mindre än en tiondel av landet som är uppodlat och ungefär 40% av marken täcks av skog och betesmark. På det torra platålandet odlas det väldigt mycket majs och tobak.

Produktion: Zambia är världens största kopparproducent, dom har låga kopparpriser och ekonomisk vanskötsel. Zambia är väldigt rik på metaller och mineraler och i landet framställer man bland annat koppar, kol, bly, zink m.m. Landets viktigaste metall är koppar, det är mycket av landets utveckling som har varit bunden till exporten av koppar. Koppar har stått för mer än 90% av landets exportintäkter under en lång tid innan den sjönk under 90 talet. Zambia har goda förutsättningar för produktion av vattenkraft, både för kraftproduktion och bevattning.

Sjukdomar i landet: Zambia är ett land som är svårt drabbat av hiv/aids. Med en befolkning på 13,5 miljoner är 17-18% av folket som har det är i åldersgruppen 15-49 år. Över 100 000 barn under 15 år är smittade och mellan  600 000-800 000 barn har blivit föräldrar lösa pågrund av sjukdomarna som har spridit sig så fort. Regeringen har lyckats stoppat spridningen av smittan med kraftfulla insatser så situationen i Zambia är lite ljusare.

Befolkning och språk: Zambia är ett land med många folkgrupper och har väldigt många språk. Språket som man använder mest i landet är engelska. Befolkningen består av ett stort antal olika bantufolk, den störa folkgruppen är bemba. Ungefär 40% av befolkningen lever i städer och tätorter. Hälften av befolkningen lever i det så kallade ’’line of rail’’ området, som sträcker sig längs järnvägslinjen från livingstone i söder via huvudstaden Lusaka. Landet har ungefär 13,5 miljoner invånare. Livslängden är ungefär 40 år för både mannen och kvinnan och medelåldern är 16,5 år. Ungefär 20% av befolkningen som är äldre än 15 år har lässvårigheter.  Det dör ungefär 16 personer av 1000 invånare och det är rätt så mycket. Ungefär 75% av befolkningen räknas som kristna och strax under 25% tillhör de traditionella, lokala religioner.

 

 

 

 

 

Zambia VS Sverige

Skillnaderna mellan Sverige och Zambia är väldigt stora. Det är mycket lättare och tryggare att leva i Sverige än i Zambia. I Sverige har vi olika sociala förmåner som ser till att alla människor har rätt till hjälp från olika instanser. Det arbetslösa i Sverige har rätt till A-kassa och de som är sjuka har rätt till sjukpenning medans alla i Zambia måste försörja sig själva. I Sverige har vi rätt till bra sjukvård som är helt gratis för barn upp till 18 år och i Zambia har bara folket i storstäderna möjlighet att få sjukvård om de har pengar, folket på landsbyggden har inte den möjligheten då avstånden oftast är väldigt långa. I Sverige delar staten, landstinget och kommun på ansvaret för hälso och sjukården.                                                       Vi har även en vård garanti, vilket innebär att man har rätt till vård inom en viss tid. Vi har också gratis tandvård upp till 19 år.

I Zambia råder stora brister vad gäller skola och utbildning. I  Zambia vill alla gå i skolan men bara de rikas barn har den möjligheten. De fattigas barns föräldrar har oftast inte råd att betala skolavgifterna och dessutom behöver ofta barnen hjälpa till i hemmet och på fälten. Medans här i Sverige har alla barn laglig rätt att gå i skolan, vi har även gratis skolmaterial och gratis skollunch. Alla barnen i Sverige är försäkrade i skolan om en olycka skulle inträffa och barnen i dom svenska skolorna blir även erbjuden barnvaccinationer mot nio olika sjukdomar, fyra av dom är polio,influensa,påssjuka, och röda hund. I Zambia har man inte råd med det, man har knappt råd med arbetsmatrial och undervisningslokaler i landet.

 

 

Hur ska Zambia bli rikt?

Eftersom den största delen av befolkningen i Zambia försörjer sig på jordbruk så borde dom försöka göra en förändring till utveckling , eftersom produktionen är väldigt låg. Att fixa handelsgödsel skulle vara ett sätt att öka produktionen på jordar. Det skulle även vara en möjlighet för större skördar till dom fattiga på landsbyggden så dom skulle kunna sälja sina grödor för att öka sina inkomster och försöka göra så att barnen ska ha råd att gå i skolan och få en utbildning. Där skulle vi iländer kunna hjälpa dom med utvecklingen genom att bland annat försöka utveckla industrin och ge bättre marknader för jordbruksprodukter.

För att dom i Zambia skulle kunna få bättre  hälso och sjukvård skulle vi i iländerna kunna hjälpa dom att stoppa spridningen av hiv/aids, vi skulle kunna erbjuda dom olika tester och vaccinationer. Vi skulle också kunna ge dom medicin innan dom ska föda barn för att förhindra att barnet blir smittat av hiv från sin mamma vid födseln. Det krävs också att staten i Zambia lägger ner pengar på att få bättre sjukvård.

För att dom i Zambia ska kunna få en bättre utbildning så borde staten lägga ner lite mer pengar på att bygga upp skolor och kanske något bibilotek så att barnen skulle kunna lära sig att läsa. Vi i iländerna skulle kunna bidra med skolmatrial och försöka göra så att alla i landet skulle få tillgång att gå i skolan och att även dom fattiga på landsbyggden som inte har så mycket pengar skulle kunna få den chansen. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0