narkotika

Inledning!

Inledningen: Hej! Jag och min grupp har arbetat om narkotika, så det är de jag hade tänkt att berättat lite om, jag kommer rikta in mig mest på cannabis eftersom det är den vanligaste drogen häromkring.

Vad är ett missbruk…

Ett missbruk är när du är beroende av någonting som du inte kan sluta med, du måste ha det hela tiden och det har kontroll över dig. Ett missbruk behöver inte vara något som är kopplat till droger och som är olagligt, det kan vara tillexempel att du missbrukar pengar eller jobbet. Man brukar säga att det är ett missbruk när det hindrar dig att göra andra saker och när det påverkar ditt sociala liv, Och om bruket leder till problem i skola, familj, arbete så anses bruket vara ett missbruk.

Vad är narkotika?

Narkotika är ett sammanfattande  namn på droger, det är medel som påverkar hjärnan och centrala nervsystemet i kroppen. Narkotika kan man ta på olika sett exempel röka,sniffa,spruta  osv.  Detta kan påverka på olika sett, från uppiggande till sömngivande, från naturliga växtdelar till ämnen som är framställda i laboratorium. Narkotika är vanebildande, och det menas med att man kan bli beroende av medlet väldigt lätt. Narkotika är förbjudet förutom i en del fall som exempel när det används som läkemedel under sträng kontroll. Sen finns det också många medel som kan missbrukas, sånna som är tillåtna men som inte brukar kallas narkotika, och det är tillexempel alkohol och tobak, sen är det vissa smärtstillande och lugnande mediciner och till och med kaffe. Dom vanligaste drogerna är cannabis och amfetamin.

Droger

·         Dom vanligaste drogerna är amfetamin, heroin, LSD, ectasy, kokain och cannabis

·          De vanligaste sättet att ta amfetamin på är spruta i venerna, men man kan även sniffa ta i tablettform eller drickas. Amfetamin är ett uppåtchack.  De som tar amfetamin får ofta skador på levern , magproblem å kramp. amfetamin 200 kr per gram

·        
Heroin och morfin kan tas med sprutor, rökas, sniffas eller ätas. Ruset börjar direkt efter intaget, man känner sig lycklig och lugn. Sen efter heroin effekten som varat i 2-4 timmar tagit slut har du sömnsvårigheter svettningar och orokänslor.

·          
LSD är en drog som är extremt stark, för att du ska kunna bli hög krävs det bara 25-50 mikrogram. Det finns i tablettform och på läskpappersbitar. LSD framkallar hallucioner, väldigt mycket kan hända,dom tror att dom kan flyga. Om du tagit LSD länge leder det ofta till svåra depressioner och förändrad uppfattningsförmåga. Du kan börja se skräckbilder av verkligheten så att man får panikattacker och ångest

·        
Ecstasy är en hallucinogen drog, det är ett syntetiskt knark som påverkar människan genom att förstärka sinnesuttrycken. Vilket leder till halluciner. fast det är bara vid större mängder. Denna drog gör att man blir väldigt aktiv, skadorna är psykiska och påverkar känslolivet.

·         För kokain är sniffning och inanding de vanligaste sättet att ta det på idag, men man kan också ta de med spruta. Dosen för kokain är svår att reglera, man vet inte hur mycket man ska ta,om man skulle ta för lite så skulle man kanske inte få den där kicken som man är ute efter och om man skulle ta för mycke skulle man kunna dö, eftersom risken för plötsliga dödsfall är väldigt stora. Kokainruset ger en känsla av personlig säkerhet, det ger en styrka och intelligens som varar mellan 15-60 minuter men när kokainruset går bort ersätts njutningen med olustkänslor Rusets positiva upplevelse vill man återuppleva, samtidigt som olustkänslorna vill undvikas.Lösningen blir oftast så att man tar mer kokain. Kokainrusets lustkänslor blir med tiden svagare och kortvariga, vilket ofta leder till ett ännu intensivare missbruk. Kokain ger snabbare kroppsliga skador, man kan få rinnande och blödande näsa, kräkningar, man kan få Irritationer i slemhinnor och luftvägar och det kan leda till en hes och skrovlig röst,

·         ca 800-1000 per gram

 

 

 

Cannabis

Cannabis är både hash hasholja och marijuana, Och det kommer från den indiska hampväxten cannabis sativa, det är en växt som odlas i många delar av världen. I cannabis finns ämnet  THC och det är de som framkallar berusningen. THC halten varierar beroende på växtens egenskaper,växtplats osv. och ja för er som inte vet är  THC  ett slags gift som lagras i kroppen när du röker och det är de som syns när du gör ett pissprov. Cannabis är den vanligaste förbjudna drogen bland svenska ungdomar, den är vanlig eftersom den är lätt att få tag i och för att den är billig, 5 gram kostar ungefär 400 kr . Man brukar oftast börja med tobak och alkohol, efter det kommer oftast cannabis som är inkörsporten till andra tyngre droger. Cannabis kan man både röka och baka kakor av. När man har tagit Cannabis så brukar man prata och skratta mer än vanligt och man känner sig väldigt avslappnad och man kan känna att tiden går för fort eller för sakta, tex så kan 1 timme kännas som några minuter eller tvärtom, det är de som kallas för Cannabisruset. . Att röka cannabis kan orsaka cancer, Hjärtat slår även snabbare, ögonvitorna får en röd färg och du får svårt att hänga med och lära in dig saker.

Din fysiska och psykiska hälsa förändras av narkotika.

Alla reagerar olika och tål olika mycket och det  påverkar olika beroende på vilken drog man tar. vissa är kraftigare än andra.

Dom flesta drogerna kan ju ge både positiva och negativa effekter.  Exempel på reaktioner i kroppen är att man blir pigg och får mycket energi, man kan få feber, värmeslag, huvudverk, svårt att andas, sämre syn, krampanfall ,ändrar hjärtrytm. 

Alla droger påverkar känslorna, Direkt efter man tagit en drog kan effekten vara positiv, som att man känner sig lugn eller får bättre självförtroende men sen efter ett tag kan man bli rastlös, misstänksam, få sömnproblem, hallucinationer och vanföreställningar. När man tar droger så leder det ofta till att man får ångest eller att man blir nedstämd, det kan till och med göra så att man får självmordstankar eller gör sig själv illa.

 

 

Varför börjar man?

Dom flesta börjar för att man kanske har en jobbig bakgrund, man kanske har haft problem i familjen när man var mindre, typ som alkohol problem eller att man blir misshandlad av sina föräldrar, man kan vara väldigt vilsen och det gör en väldigt ledsen och man vet inte vad man ska göra av alla känslor, man börjar dra sig till andra personer med samma problem som sig själv och sedan börjar de ta droger för att må bättre.

 

Hur påverkar det din familj och omgivning?

Det går ut mycket tid åt att tänka på droger, när och hur du ska få tag på de osv och det kan hända att man bryr sig mer om drogen och struntar mer och mer i skolan,familjen,vänner osv. Det kan leda till att familjen börjar känna hopplöshet, och även samhället påverkas ju för om många är beroende av droger så ökar ju kostnaden för vård eftersom det kan hända massa olyckor.

Vad är bra med droger?

Det som är bra med droger är att man kan försvinna från verkligheten ett tag, Om du är deprimerad kan du ta en drog som får dig att må bra och gör dig glad och får dig att ha kul.

Hur kommer du ur ett drog missbruk?

Allting handlar om att vilja, för vill du absolut bli av med missbruket så finns det ingen annan än dig själv som kan få dig att sluta.

 Man kan ta kontakt med tex vårdcentral, företagsläkare eller ta kontakt med någon av länets beroendemottagning för att få hjälp av dom.

Är du i ett extremfall då det är fysisk eller psykisk fara för dig själv eller folk i din omgivning kan ett beslut tas om lvm eller för ungdommar lvu. Detta beslut tas av soc eller läkare, om personen inte skulle komma på behandlingen så har polisen rätt att hämta personen. Ett lvm kostar 450-500 tusen för 1 person på ett halvår, det är kommunen som betalar det. Du får behandling, oftast får du avgiftning innan lvm men det kan också göras där. Om det inte är extremfall men du ändå behöver hjälp ska du först göra en handlingplan med soc som visas att du vill bli ren. Fört avgiftning med behandlingsplan tillsammans med soc sen behandlingsliknande hvb hem, du kommer till ett hem för att klara dig till viss del själv det kallas utsluss eller mellanbo. Då du har ett fungerande liv är det bra att du har en mentor som går med dig på möten osv, och om suget skulle komma tillbaka har du backup.

LVM = lag om vår av missbrukare

Enligt Sveriges lagar är det förbjudet att tillverka,transportera,överlåta,konsumera eller ens inneha narkotika. Om man bryter någon av dessa lagar kan det leda till en ängre tid i fängelse. Vid ringa brott kan domstolen döma från böter  å  upp till 6 månaders fängdelse och vid allvarligare brott utdöms oftast fängelse, straffe för grovt narkotikabrott är lägst 2 år och högst 10 års fängelse. Och sen vid återfall eller i kombination med smuggling och andra brott så kan straffen bli betydligt längre.

 

Källor : wikipedia , personer


Kommentarer
Postat av: Bismillah

Bra inlägg :D


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0